четвер, 18 травня 2017 р.

Депортація Кримських татар




Вранці 18 травня 1944 року силами Народного комісаріату внутрішніх справ СРСР розпочалася депортація кримських татар з батьківщини. За офіційними даними було виселено 183 155 осіб. 
Формальною причиною депортації були оголошені факти співпраці значної частини кримськотатарського населення з німецькими окупантами, дезертирування із Червоної армії, боротьба з радянськими партизанами.

Депортація розпочалась на світанку 18 травня і закінчилась о 16-00 20 травня - на збори давалось від кількох хвилин до півгодини, після чого людей вантажівками відвозили на залізничні станції, звідки ешелонами під конвоєм відправляли до місць заслання.

До 1948 року були перейменовані понад 80% населених пунктів Криму, які мали татарське походження.
Значна кількість депортованих (за оцінками - від 15 до 46%) померла від голоду і хвороб у першу ж зиму 1944-45 років. На відміну від інших депортованих народів, які повернулись у рідні землі до кінця 1950-х років, кримські татари формально отримали таке право лише в 1974 році, а фактичне - в 1989-у, коли Верховна Рада СРСР засудила депортацію кримських татар і визнала її незаконною і злочинною.

18 травня в Україні відзначають День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. По всій країні проходять заходи із вшанування пам'яті жертв депортації кримських татар. 




Немає коментарів:

Дописати коментар